Se det store udvalg af te fra Chaplon Tea
Så nemt undgår du de 14 klassiske fejl ved tebrygning
Så nemt undgår du de 14 klassiske fejl ved tebrygning

Det er ikke så nemt at brygge en kop god te, som man skulle tro. Faktisk er der et utal af faktorer der spiller ind, for at få en rigtig god kop te ud af dine teblade.

Vi har her samlet de 14 mest hyppige fejl der begås, når du skal brygge te. Hvis du undgår dem, er du rigtig godt på vej til at blive mester-tebrygger!

1. Te af for ringe kvalitet

Megen te brygges på teblade af temmelig ringe kvalitet. Det er med te, som med så mange andre ting: Køber du rigtig billig te, risikerer du også at købe et produkt, der indeholder færre reelle teblade af ordentlig kvalitet, og som er blandet godt op med bladdele og småkviste, som ikke giver megen smag, og som de gode te-producenter normalt kasserer.
Dertil kommer, at de billige teer ofte er tilsat kunstig aroma og farvestoffer - noget de fleste gerne vil undgå at indtage.



Køber du billig te af ringe kvalitet vil du i øvrigt også ofte - for at få regulær smag i teen - skulle bruge langt flere teblade, end man gør med en kvalitets-te, og man risikerer altså, at smag og duft hverken er så delikat eller indbydende som ved en ordentlig te af god kvalitet.

2. For gammel te

Pas på med at købe større mængder te ind, end du rent faktisk drikker indenfor en overskuelig fremtid. Selvom tørrede teblade i princippet kan holde meget længe uden at mugne eller rådne, så mister bladene både smag og duft med tiden, og det giver en ringere te, når den brygges.

Køb hellere små mængder teblade, der kan anvendes, mens de endnu er i stand til at frigive den helt rigtige aroma - og husk at checke udløbsdatoen på pakken.

3. For varmt vand

Pas på med at bruge for varmt vand, når du brygger te. Du risikerer at ødelægge de forskellige gode smags- og indholdsstoffer i teen, hvis du overhælder bladene med spilkogende - eller bare for varmt - vand. Det kan gøre teen ret bitter.



Man vil ofte på te-emballagen kunne læse, hvor varmt vandet til netop den relevante te bør være, og ellers er her en tommelfingerregel:





Sort te: 90-95 grader 

Grøn te: Max. 80 grader 

Hvid te: 70-80 grader

Urtete: 90-95 grader





Du kan med fordel måle vandtemperaturen med et te termometer - alternativt kan du bruge et stegetermometer eller et chokoladetermometer for at sikre dig, at vandet har den rette temperatur.

4. For koldt vand


Bruger du for koldt vand til teen, risikerer du ikke bare, at mange af de bedste aromastoffer slet ikke frigives til vandet, men også at teen i det hele taget får en helt forkert smag. Det gælder altså - helt ligesom med te brygget på for varmt vand - at man simpelthen får en ringere te, der ikke smager, som den skal, hvis den brygges på for koldt vand. Se mere under pkt. 9.

5. Tevandet ikke ordentligt kogt inden brygningen

Gider - eller kan - du ikke vente på, at tevandet koger helt, inden teen brygges, bliver ilten ikke ordentligt fjernet fra vandet, og det betyder blandt andet, at teens antioxidanter iltes og dermed ødelægges.

Det er altså vigtigt, at alt vand, der anvendes til te-brygning, koges og derefter afkøles til rette temperatur inden brygningen.

6. Teen stoppet tæt i et te-æg

Bruger du et te-æg, når du brygger te, er det vigtigt, at du anvender et, der er så rummeligt, at tebladene fylder maksimalt halvdelen af pladsen, så de har mulighed for at brede sig og flyde frit.

Derved får de mulighed for at frigive alle de smagsstoffer, som de skal. Alternativt kan du hælde tebladene direkte i en tekande, hvor de kan flyde fri i vandet, og til gengæld anvende en tesi når du skænker teen.

7. Samme tekande til alle slags te

Nogle teer - f.eks. mange sorte teer - har en ret kraftig og gennemtrængende smag, som kan “sætte sig” i den tekande, der anvendes til brygning.

Hvis man kan lide at veksle mellem kraftige teer og teer med mere sarte og fine smagsnuancer, er det derfor en ualmindelig god idé at have én kande til den kraftige sorte te og en anden tekande til de milde og fine teer.

8. Forkert dosering

Hvis du ikke doserer dine teblade rigtigt, risikerer du enten at bruge for få blade, hvilket kan gøre, at teen ikke rigtig kommer til at smage af noget, eller at bruge for mange blade, hvilket dels kan gøre teen bitter og dels gør, at du får et stort spild.



Som hovedregel skal man bruge 2-3 gram (1 tsk.) teblade pr. kop te, der brygges.
Nogle teer (storbladede teer) fylder dog mere i forhold til deres vægt, og i det tilfælde er det måske en hel spiseskefuld, der skal anvendes pr. kop. Ofte vil man kunne finde anbefalet mængde på teens emballage, men ellers er det en god idé simpelthen at prøve sig frem til en god dosering.

9. For kort trækketid

Det kan siges ganske enkelt: For kort trækketid gør, at tebladenes aromastoffer ikke når at frigives til fulde - og teen kommer derfor ikke til at smage optimalt. Se mere under pkt. 10.

10. For lang trækketid

Lader du teen trække længere tid end anbefalet, risikerer du at få en grov og bitter te, der i mange tilfælde smager direkte ubehageligt og helt forkert, fordi de fine smagsnuancer er druknet helt i de bitre. 


Ofte vil man på teens emballage kunne finde anbefalet trækketid, og som hovedregel skal te trække således:




Sort te: 4-6 minutter (husk at fjerne tebladene helt fra teen, når den har trukket)


Grøn og hvid te: 2-4 minutter


Urtete: 8-10 minutter

11. Tebladene anvendes kun én gang

Husk at det for de fleste teers vedkommende gælder, at der kan brygges te på de samme blade i hvert fald tre gange. 2. brygning anses i øvrigt for at give den bedste te.

Så altså: Lad være med at begå den fejl at smide de brugte teblade i affaldsspanden efter første brygning - der kan sagtens brygges på dem igen, og teen bliver ikke ringere deraf.

12. Tebrevet presses mod koppen

Når der brygges te på tebreve, bør man undlade at presse posen/poserne mod koppen eller kanden for at få frigivet alle aromastoffer. Når man gør det, frigives også tebladenes tanniner, hvilket i de fleste tilfælde giver en alt for bitter te.

13. Ingen opvarmning af kanden

Når man laver te, bør man altid opvarme tekanden, inden teen brygges deri. Det gør man ved at hælde kogende vand i kanden og efter følgende kassere det. Opvarmningen gør, at kanden holder bedre på teens varme - og samtidig skoldes den og man får skyllet eventuelle løse urenheder ud.

14. Manglende eller for sjælden rengøring af redskaber

14. Sørg i øvrigt altid for at holde dit udstyr til te-brygning rent. Det - og altså også tekanden - skal helst helt være fri for gamle belægninger af garvesyre, da sådanne kan give den ny-bryggede te en ret grim bismag.

Se alt til dit bord fra Broste Copenhagen her