Filterkaffe

Intet er som den dér herlige duft af fuldstændig friskbrygget kaffe, der breder sig fra rum til rum i boligen, mens den langsomt løber igennem filteret. Dét kan få enhver ud af sengen, og alle til at søge mod køkkenet!

Herunder finder du de skønneste og allermest velegnede kaffer til filterkaffe, og nederst på siden finder du gode råd til, hvordan du laver den bedste filterkaffe i verden! Filterkaffe behøver nemlig langt fra være det dér tynde pjask, som mange af os har oplevet at få serveret hos vores bedsteforældre for år siden. I gamle dage var kaffen simpelthen for dyr - og ganerne måske for sarte? - til at brygge rigtig god kaffe, som de fleste af os kan lide den i dag. Heldigvis kan du med filter brygge kaffen præcis så stærk eller tynd, som du nu bedst kan lide den! 

Viser 1-24 af 85 element(er)

Duften af friskbrygget kaffe, der dråbe for dråbe fylder en kaffekande efter at være løbet langsomt igennem gode kværnede kaffebønner i et filter, er noget de fleste kaffeelskere sætter stor pris på! Her i NORU's webshop har du mulighed for at erhverve dig både skøn kaffe til denne form for kaffebrygning samt desuden filtre, kaffetragte og skønne kaffekander! Vi har det hele.

Det er atter blevet stærkt populært at brygge sin kaffe på den langsomme måde med filter og tragt - præcis som man gjorde før espressomaskinernes tid. Man kommer ikke udenom det: Det giver en kaffe med den skønneste aroma og duft, der breder sig over hele boligen, mens den brygges! Oven i købet kræver det ingen store investeringer, og brygningen er super enkel at have med at gøre. Så har du ikke brygget filterkaffe før, skulle du tage at prøve det!

Som du måske allerede ved, afhænger en aromatisk og dejlig kaffeoplevelse af både kaffebønnernes kvalitet, formalingsgrad og ristning, men også af dosering, vandtemperatur og opbevarings- og bryggeredskabernes kvalitet, stand og rengøringsgrad. Vil du brygge den lækreste kaffe overhovedet, så læs nedenstående. Når du har læst det, bliver det helt let og uden besvær at lave sig verdens bedste kaffe - hver eneste gang.

Vælg de bedste kaffebønner

Når du skal vælge kaffe til filterkaffe, bør du overveje, om du vil købe formalede kaffebønner, eller om du foretrækker at kværne dine ristede kaffebønner selv, så kaffen bliver så friskmalet, som overhovedet muligt. Hos NORU kan du købe både hele ristede kaffebønner og formalet kaffe, og det er meget individuelt, hvem der foretrækker det ene og det andet. De hjemmekværnede bønner giver den friskeste aroma, især hvis de kværnes lige inden kaffebrygningen, mens de formalede bønner gør det til den allerletteste proces at lave en kande kaffe på “gammeldags” manér. Valget afhænger altså først og fremmest af, hvad du vægter højest. Vælger du at male dine ristede hele kaffebønner selv, kan du hos NORU erhverve dig en rigtig god kaffekværn/kaffemølle, som gør arbejdet super let at have med at gøre. Sådan en bruger vi også selv.

Formalingsgrad

Kaffebønnernes formalingsgrad er en vigtig faktor, når der skal brygges kaffe med en behagelig og afbalanceret smag. Jo større de malede kaffebønne-partikler er, jo længere tid skal bønnerne være i kontakt med varmt vand for at frigive de ønskede aromastoffer. 

Til filterkaffe, hvor vandet hældes over bønnerne og derefter dråbevis løber ned i en kande, vil du få mest glæde af kaffe med en formalingsgrad midt imellem fin og grov. Dette gør nemlig, at kaffebønnerne frigiver mest mulig aroma under den langsomme brygning i kaffefilter.

Opbevaring

Hvis du foretrækker at anvende formalet kaffe til din filterkaffe, bør du være opmærksom på at opbevare denne korrekt. Dette gælder i øvrigt også, hvis du selv kværner din kaffe, men ikke anvender den med det samme. Malede kaffebønner bør altid af hensyn til både holdbarhed og bevaring af de fine aromastoffer opbevares i en lufttæt beholder. Og det anbefales, at man anvender kaffen indenfor 14 dage efter åbning af posen (eller hjemme-kværning). Skal man være væk i længere tid - f.eks. på ferie - er det en god idé at opbevare kaffen i køleskabet imens, men den bør ikke opbevares dér i dagligdagen, hvor man løbende bruger af kaffen, idet der let dannes kondens ved de hyppige temperaturskift, når kaffen tages ud af og sættes tilbage ind i køleskabet.

Brygning af filterkaffe

Dosering

Til almindelig mellemstærk filterkaffe skal du anvende 50-60 gram malede kaffebønner pr. liter vand. Brug et kaffemål, en køkkenvægt eller en almindelig spiseske, der rummer ca. 7 gram kværnet kaffe, hvis du ønsker en nogenlunde nøjagtig dosering.

Vandtemperatur

Det anbefales, at vandet til filterkaffe har en temperatur på omtrent 93-96 grader, når brygningen starter. Den rette temperatur kan du opnå ved at lade friskkogt vand stå i ca. 1 minut, inden det anvendes til kaffebrygning. For koldt vand giver nemlig en noget syrlig kaffe med mindre smag, og for varmt vand giver en kaffe med en besk og næsten brændt smag. Vil du gerne være helt præcis med vandtemperaturen, så overvej at anskaffe dig en el-kedel med temperaturstyring. Vi vil helt klart anbefale PLINT's Pure Kettle eller måske Xiaomi's Mi Smart Kettle. Med begge disse geniale el-kedler kan du selv let styre temperaturen på dit vand - ret smart faktisk!

Smagstilsætning

Foretrækker du din kaffe med en mere kompleks aroma end den rene kaffesmag, kan du enten selv tilsætte yderligere smag til den færdigbryggede kaffe, eller du kan anvende kaffebønner, der allerede er tilsat ekstra smag - se f.eks. NORUs kaffer med smag. Til den færdigbryggede kaffe kan du eksempelvis tilsætte sukker, honning, spiritus, kaffesirup, kanel eller andet, ligesom du kan afrunde smagen med f.eks. mælk eller fløde. Udforsk gerne NORUs spændende udvalg af kaffesirupper og spiritus.

Til den søde tand kan vi som tilbehør til kaffen tilbyde dig blandt andet de lækreste delikate karameller og chokolade af høj kvalitet. Eller hvad med lækre italienske eller danske småkager af allerbedste kvalitet?

Selve brygningen

Brygningen af klassisk filterkaffe er super let: 

  1. Kog vand til kaffen og lad det køle til rette temperatur.
  2. Sæt din kaffetragt på den kande, hvori din kaffe skal brygges.
  3. Sæt et papirfilter i kaffetragten.
  4. Hæld den ønskede mængde kværnede kaffebønner i filteret.
  5. Hæld langsomt vandet over kaffebønnerne i filteret, og lad den færdige kaffe dryppe langsomt ned i kanden. 

Renholdelse af redskaber og tilbehør

Selvfølgelig skal alle redskaber og tilbehør til kaffebrygning af hygiejnehensyn skylles eller rengøres efter brug - det ved du helt sikkert godt. Men ved du også, at kaffens smag kan ændre sig ret meget i negativ retning, hvis vandet eller den friskbryggede kaffe kommer i berøring med redskaber med gamle kaffebelægninger? Dette gælder faktisk både kaffetragte og -kander, der kommer i direkte kontakt med kaffevandet og den friskbryggede kaffe, ligesom det naturligvis også gælder for de kopper, som kaffen drikkes af. Det er simpelthen så ærgerligt at have brygget en kande kaffe, der bare ikke rigtig smager godt, fordi aromaen forstyrres af smagsstoffer fra redskaber, der ikke lige blev skyllet helt rene efter brygningen.

Held og lykke med din brygning af god gammeldags filterkaffe, som alle kan lide!